foto Erik van Beers

De Uiverhoeve

De contouren van een karakteristieke hoeve, staan als een monumentale lijntekening in het landschap. Wie de Uiverhoeve vanuit een rijdende auto passeert, ondergaat een bijzondere ruimtelijke ervaring.

De wijk Vathorst dankt haar naam aan de oude boerderij 'De Vathorst', die nog altijd overeind staat tussen de duizenden nieuwbouwwoningen die er zijn verrezen.

Naast de subtiele lijnvoering en de ruimtelijke beleving van het werk, heeft het beeld een deel van zijn sjeu te danken aan het ooievaarsnest op de schoorsteen van de hoeve.
Inhoudelijk refereert het ooievaarsnest aan de nieuwe wijk met veel jonge gezinnen. Maar naast baby’s brengt de ooievaar volgens de overleveringen ook geluk en beschermt bewoners tegen blikseminslag en brand. Het ontwerp van dit ooievaarsnest is niet zomaar een paal in de grond, maar een monumentaal object dat als een inkttekening de contouren van een karakteristieke hoeve draagt. Het nest is geplaatst op de schoorsteen. Slechts vanuit het punt waar de lijnen van de boerderij zich in elkaars verlengde bevinden, zal het werk zich tonen als een nest op een paal, zoals we hier de meeste ooievaarsnesten kennen.
Sinds 2016 broedt een ooievaarspaar elk voorjaar op het kunstwerk.

André Pielage  |  Singel 116, 3112 GT Schiedam  |  06 - 13 95 80 75

website ontwerp en bouw: Haka Prins